Winkelmand

Gratis verzending vanaf 50 euro

Verzending met PostNL track & trace

30 dagen makkelijk retourneren

Real Betis tot na de dood

Je hebt voetbalsupporters en je hebt superfans die er altijd zijn, soms zelfs tot na de dood. Zoals deze supporter van Real Betis Balompié uit de Spaanse stad Sevilla.

Real Betis

De club Sevilla Ballompié werd opgericht op 12 september 1907 en fuseerde in 1914 met Betis Football Club, dat weer een afsplitsing was van Sevilla FC. De samengesmolten club werd Real Betis Ballompié genoemd, want de Spaanse Koning gaf er in datzelfde jaar al zijn zegen aan. Betis is overigens een verbastering van Beatis, de Romeinse naam van de rivier Guadalquivir die door de hoofdstad van Andalusië stroomt. En Ballompié is oud-Spaans voor voetbal.

De club heeft regelmatig heen en weer gependeld tussen de tweede (segunda) en eerste (primera) divisie van het Spaanse voetbal en werd in 1935 zelfs kampioen van ‘la Liga’, het hoogtepunt van de clubgeschiedenis.

Celtic

Hoewel Real Betis in de eerste jaren in het blauw en wit speelde kwam een clublid in aan het begin van de 20e eeuw met shirts van Celtic op de proppen en ging de club in het beroemde groen-wit gestreepte shirt spelen, hoewel er ergens rond 1920 werd besloten om de horizontale ‘hoops’ te vervangen door verticale strepen. Het tenue van Real Betis, zoals we het nu nog steeds kennen, was geboren.

Stadion

De club speelt al sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw in het Estadio Benito Villamarín, een stadion waar ruim 60.000 toeschouwers inpassen en waar het een ware heksenketel is als de beroemde derby tegen stadsgenoot Sevilla FC wordt gespeeld. Het Villamarín is daarmee een van de grotere stadions van Spanje en werd ook tijdens het WK van 1982 gebruikt voor twee groepswedstrijden van Brazilië, tegen Nieuw-Zeeland en tegen Schotland. Het is een zeer sfeervol stadion waar de supporters bovenop het veld zitten.

Supporter tot na de dood

Er gaat een mooi verhaal over een fanatiek supporter van Real Betis die geen thuiswedstrijd van zijn geliefde Heliopolitanos oversloeg en aan zijn zoon duidelijk had gemaakt dat zijn laatste wens was om ook na zijn dood naar het stadion te kunnen. Zijn zoon bedacht een plan en liet de as van zijn vader in een vruchtensapfles gieten en ging ermee naar het stadion, maar daar had de suppoost van dienst toch wel wat moeite mee.

De as deerde hem niet, maar een glazen fles mocht niet naar binnen.

En zo kon het gebeuren dat de verongelijkte supporter zich bij de voorzitter van Real Betis vervoegde, want hij had immers de seizoenkaart van zijn vader gewoon netjes doorbetaald en begreep niet wat het probleem was. De voorzitter bedacht een oplossing: als hij nou de as in een kartonnen melkpak zou overgieten dan was er geen probleem meer. En zo kon het gebeurden dat vader en zoon de wedstrijd er na samen naar de wedstrijd Real Betis-Real Sociedad gingen, zoonlief had het melkpak waar zijn vader in zat nog extra ingetapet, want stel je voor dat de verpakking open zou scheuren.

Eenmaal in het stadion werd hij extra verrast (met dubbel r), want de voorzitter van de club had de terreinknecht opdracht gegeven om een plekje voor de vader in de catacomben van het stadion te zoeken, zodat zoonlief niet iedere keer met zijn overleden vader naar het stadion hoefde te sjouwen.

Uiteraard kun je bij Retro Voetbalshirts een aantal prachtige shirts en jacks van Real Betis bestellen:

Retro Voetbalshirts

Retro Voetbalshirts

Retro voetbalshirts is al sedert 2011 dé webshop voor al jouw retro voetbalshirts en andere mooie artikelen.
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest